top of page

Möjligheternas ras Golden Retrivern – En apporterande fågelhund

 

Golden en mångsysslare
Som ägare till en golden retriever bör man vara aktiv och avsätta mycket tid för motion, dressyr och aktivering. En golden tycker om att få känna sig nyttig och samarbeta med sin ägare. De flesta trivs allra bäst då de får använda sin näsa och apportera.

Golden retrievern är en ”allroundhund” och kan även lämpa sig väl för både lydnadsdressyr, viltspår, bruksgrenar som sök och spår, agility, flyball, kantarellsök och mycket annat. Men även mer vardagsbetonade övningar kan göra en golden retriever nöjd med livet. Att leta rätt på ”borttappade” föremål på promenaden eller att söka rätt på någon av familjemedlemmarna som gömt sig i skogen fyller i princip samma funktion. Resultatet blir en harmonisk hund som känner sig nöjd med tillvaron.

 

Några av golden retrieverns särdrag
En golden ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Den ska vara följsam, intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Vidare skall den ha självförtroende, vara tillgiven och vänlig. Golden retrievern är en stor

hund med mycket underull och långa täckhår. Har man en golden får man räkna med en hel del päls på golven.

Att bära är för många goldens en stor lycka och ett sätt att visa känslor på. Många vill gärna ha något i munnen under hälsningsceremonierna. När en golden bär är den stolt och glad. Att bestraffas då den bär något olämpligt gör den osäker och ledsen. Det bästa är att helt enkelt byta ut det olämpliga föremålet mot något tillåtet. På så sätt undviker man en konflikt och alla parter blir nöjda. I umgänget med en golden retriever är byteshandel ett nyckelord liksom förtroende.

 

I sin egenskap av apportör hyser golden retrievern en stor passion för vatten. Den badar gärna i såväl lerdiken som sjöar. Många individer älskar att simma, medan andra nöjer sig med att plaska i strandkanten.

Golden retrievern har ett stort kontaktbehov och vill vara tillsammans med sin familj så mycket som möjligt.

Att bli utestängd från gemenskapen gör den olycklig. Den mår bäst av mycket sällskap och vettig sysselsättning.

 

bottom of page